Klimatske naprave in prezračevanje

Klimatske naprave

Klimatska naprava, ki vam omogoča ogrevanje in hlajenje, bo ustvarila prijetno in zdravo klimo v prostoru in vam skozi vse leto zagotovila maksimalno udobje vašega doma.

Klima naprava bo poskrbela za prijetno hladen prostor, brez nepotrebne vlage v vročih poletnih dneh. Prehodna obdobja spomladi in jeseni nam postrežejo z nihanjem temperature in potrebi po ogrevanju, zato dovolite, da klimatska napravi ustvari prijetno topel dom. V manjših objektih in na območjih milejših zim je sistem klimatske naprave lahko tudi vaš primarni vir ogrevanja.

Klimatske naprave zrak tudi čistijo, saj njihov filtrirni sistem odstrani alergene, prašne in mikrodelce, nevtralizira dim, neprijetne vonjave in cvetni prah.

Na voljo so vam klimatske naprave različnih moči, blagovnih znam in funkcij. Odlikujejo jih sodobni sistemi delovanja in okolju prijazno hladilno sredstvo ter energetsko učinkovito delovanje.

Sestavljene so iz dveh delov: notranje enote, ki je nameščena v bivalnem prostoru in zunanje enote, ki je nameščena zunaj. Delujejo tako, da zunanja enota toploto izmenjuje z okoliškim zrakom, notranja pa toploto izmenjuje z zrakom v prostoru.

Sodobne klimatske naprave so izredno prilagodljive vašim osebni potrebam in zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika. Nekatere klimatske naprave omogočajo popolni nadzor nad krmiljenjem tudi na daljavo, njihovo delovanje pa je nemoteno in brez hrupa, zato ne bo oviralo vašega vsakdana.

Funkcionalnost pa ni edina vrlina. Ker je vse pogosteje v ospredju tudi estetska plat, so vizualno prilagojene sodobnemu stilu življenja.

Na voljo so moderne in klasične oblike ter različne barve. Prav za vsak prostor se najde primeren  model klima naprave, ki ne bo le uporabna, ampak tudi modni dodatek doma ali poslovnega prostora.

Pogosta vprašanja

Kakšna je potrebna moč klimatske naprave?

Potrebno moč določajo karakteristike objekta oz. prostora, ki ga želimo ohlajati ali ogrevati. Pomembna lastnost je velikost prostora in količina steklenih površin. Pomembno vprašanje pa je tudi, koliko ljudi bo večino časa prostor uporabljalo.

Kako izbrati varčno klimatsko napravo?

Sodobne klima naprave so visoko učinkovite in varčne, poraba električne energije pa vedno nižja. Sodijo vsaj v energijski razred A. Več + poleg oznake A, pomeni bolj energetsko učinkovito klimatsko napravo. Na porabo električne energije vpliva tako energijski razred v katerega spada kot njen izkoristek, zato je pomembno, da izberemo pravilno dimenzionirano klima napravo.

Je s klimatsko napravo smiselno tudi ogrevanje?

Vedno pogosteje se klima naprave vgrajuje za funkcijo ogrevanja. Pri manjših objektih oz. na območju milejših zim tudi kot samostojni vir ogrevanja, ali kot pomožni vir ogrevanja za prehodna obdobja, ko vklop centralnega ogrevanja ni potreben. Investicija v kvalitetno klimatsko napravo, je vsekakor odlična poteza, saj nam služi skozi vse leto.

Kakšna je pravilna uporaba klimatske naprave?

Pravilna uporaba je ključna pri zagotavljanju dolge življenjske dobe klimatske naprave in pri varčevanju z električno energijo.

Varčnejše je, če klima naprava konstantno vzdržuje temperaturo prostora, kot da jo vklapljamo in izklapljamo. Če imamo možnost, uporabimo tudi senčila in s tem preprečimo direkten vstop sončnih žarkov v prostor. Uporaben je tudi ventilator, ki ohlajen (ali ogret) zraku razpiha po prostoru.

Ali klimatske naprave čistijo in razvlažujejo zrak?

Skozi filtre, ki skrbijo za filtracijo, med delovanjem klimatske naprave kroži zrak. Iz tega odstranjujejo viruse, plesen, glive, bakterije in druge nečistoče. Pomembno je redno čiščenje klimatske naprave in filtrov, saj dobro vzdrževana klimatska naprava čisti zrak v našem prostoru.

Sodobne klimatske narave pa zrak ob hlajenju tudi sušijo. Dokaz za to je voda, ki odteka. Razvlaževanje je sočasna posledica ohlajevanja.

Kaj je inverterska tehnologija klimatske naprave?

Inverterska tehnologija ima zmožnost regulacije moči kompresorja. Od temperature v prostoru je odvisna hitrost delovanja kompresorja. Tradicionalne klimatske naprave delujejo s polno močjo ali pa so izklopljene; sodobne inverterske klima naprave pa prilagajajo moč delovanja glede na temperaturo prostora. Ob vklopu se kompresor zažene s polno močjo, katera se zmanjšujejo, ko se temperatura bliža želeni. Inverterska tehnologija omogoča višjo učinkovitost klimatske naprave.

Kdaj je smiselna vgradnja stropne klimatske naprave?

Primerna je za prostore s spuščenimi stropi in za vgradnjo potrebuje vsaj 30 cm prostora. V večini primerov se vgrajuje v poslovnih prostorih, javnih stavbah ter večjih prostorih. Njena prednost je, da je praktično nevidna.

Kaj je R 32?

Klima naprave hladijo in ogrevajo prostor s pomočjo hladilnega sredstva. Obstaja jih več vrst; najnovejši in okolju prijazen je plin R 32. Vedno več klimatskih naprav deluje na omenjeno hladilno sredstvo. Izberite klimatsko napravo, ki deluje s pomočjo plina R 32 in poskrbite za okolje. Potencial globalnega segrevanja je za do dve tretjini nižji, zviša pa se tudi učinkovitost klimatske naprave.

Kaj pomeni oznaka SEER in SCOP?

Pokažeta nam izkoristek klima naprave v običajnih pogojih delovanja. SEER definira sezonski izkoristek za hlajenje, SCOP pa za gretje. Višji kot sta vrednosti, boljša je sezonska učinkovitost.

Prezračevalni sistemi

Lokalni prezračevalni sistemi, kakršen je tudi Orca,  so prezračevalne naprave, ki skrbijo za nenehen dovod svežega zraka, čiščenje zraka in hkrati odvajanje zraka iz prostora.

Poleg svežega zraka se prezračevalni sistem Orca ponaša tudi z učinkovitim rekuperacijskim sistemom, ki pri samem delovanju vrača energijo zraka nazaj v prostor s kar do 90 % izkoristkom.

Prednosti

  • Konstantno prezračevanje vseh prostorov brez odpiranja oken in prepiha ter nepotrebnih toplotnih izgub
  • Primerno tako za obstoječe stavbe, kot za novogradnje
  • Neprestano zagotovljen svež zrak brez možnosti vstopa žuželk, cvetnega prahu ter hrupa iz okolice
  • Odvajanje iztrošenega zraka ter odvečne vlage iz prostorov, kar zmanjšuje nastajanje plesni
  • Pospešeno odvajanje zraka v primeru uporabe v kopalnici ali kuhinji
  • Zanemarljivo majhna poraba električne energije

Boj proti zidni plesni

Glavni krivec je zagotovo prekomerna vlaga v prostoru in stenah, ki zagotavlja primerne pogoje za nastanek in razvoj zidne plesni. S prezračevalnim sistemom Orca zagotavljamo neprestano izmenjavo zraka ter hkrati znižujemo zračno vlago v prostoru, kar posledično pomeni, da se s časoma pričnejo stene bolj izsuševati in pogoji za nastanek ter razmnoževanje zidne plesni slabšati. To pomeni, da se bo zidna plesen pri stalnem prezračevanju pričela počasneje razmnoževati in v večini primerov tudi popolnoma zamrla.

Delovanje

Prezračevalni sistem Orca deluje v reverzibilnem načinu z rekuperacijo energije.

Cikel I: topel odvodni zrak se skozi keramični hranilnik toplote izloči iz prostora. Odvodni zrak se segreje in navlaži toplotni hranilnik in pri tem odda do 90 % toplotne energije. Čez nekaj časa se hranilnik segreje in prezračevalni sistem preklopi na dovajanje zraka.

Cikel II: mrzel in svež zrak priteče skozi hranilnik toplote, mu odvzame shranjeno toploto in vlago, dokler ne doseže sobne temperature. Ko je hranilnik toplote ohlajen, prezračevalni sistem preklopi nazaj na odvajanje zraka. Preklop na dovajanje in odvajanje zraka se ponovi vsakih 70 sekund.

Zakaj rekuperacija?

Narava za rekuperacijo toplote, je primerna tako za obnovo obstoječih objektov kot za novogradnje. Ta enostavna in efektivna rešitev prinese svežino v vaš dom ter občutno zmanjša stroške ogrevanja in hlajenja, hkrati pa poskrbi še za slovo od stenske plesni.

Preprosto krmiljenje

Prezračevalnim sistemom Orca je priložen daljinski upravljalnik, ki omogoča preprosto in udobno upravljanje naprave. V primeru, da je več prezračevalnih naprav priključenih v omrežje, signal iz daljinskega upravljalnika prejme samo prva naprava, vse ostale prezračevalne naprave pa sledijo nastavitvam prve.

Naknadna vgradnja prezračevalnega sistema je odlična rešitev

Enostavna in cenovno najugodnejša rešitev za zagotovitev svežega zraka, zmanjšanje toplotnih izgub ter odpravo zidne plesni v obstoječih objektih je zagotovo naknadna vgradnja decentraliziranega prezračevalnega sistema, saj zanj potrebujemo zgolj eno odprtino v steni in električno vtičnico.

Prihranki pri ogrevanju

Kvalitetni prezračevalni sistemi so izdelani v skladu z zahtevami Uredbe o prezračevanju in varčevanju z energijo (PURES), ki sledijo nemškim nizkoenergijskim standardom (DiBt). Triletne analize spremljanja porabe energije v prezračevalnih objektih z decentralnim sistemom so pokazale, da sistem sam privarčuje 30 % energije v primerjavi z zračenjem preko odpiranja oken, kar pomeni, da se investicija povrne že v 6 letih, sistem pa bo deloval še dolgo po tem.

Subvencija Eko sklada

Za nakup izdelka je mogoče pridobiti nepovratna sredstva iz Eko sklada.

Ponudba prezračevalnih sistemov

Lokalni prezračevalni sistem Orca PICO 50+

Centralni prezračevalni sistem Orca Maxi