e-mobilnost

Električna mobilnost je vse bolj pomembna v prizadevanjih za zmanjšanje vplivov prometa na okolje. Napredek na področju razvoja novih tehnologij omogoča zmanjševanje odvisnosti od fosilnih goriv, alternativne oblike uporabe energetskih virov pa so korak k uresničevanju načel trajnostnega napredka in varstva okolja. Tak korak je tudi ureditev infrastrukture za električna vozila.

Elektro Celje OVI , d.o.o. je, v sodelovanju z občinami Celje, Dobrna, Mežica in Sevnica, iz vseh zgoraj naštetih razlogov v preteklih letih postavila in uredila polnilne postaje za električna vozila. Trenutno imamo v delovanju sedem polnilnih postaj na različnih lokacijah v regiji.

Vključeni smo v največji slovenski spletni iskalnik polnilnic za električna vozila »Gremo na elektriko«.

Baterije, ki poganjajo električne avtomobile, so pravzaprav malo večje različice baterij, ki jih najdemo v mobilnih telefonih, zato je tudi polnjenje električnega avtomobila podobno polnjenju telefona. Polnimo ga lahko s polnilcem, ki za to porabi več časa, ali pa izberemo hitrejšo pot s polnilcem za hitro polnjenje.

Polnilne postaje – za javno, profesionalno ali privatno uporabo

Izberite pravi model za vaše potrebe:

Polnilna postaja Etrel Inch Lite

Polnilna postaja Etrel Inch Home

Polnilna postaja Etrel Inch Duo

Polnilna postaja Etrel Inch Pro

Najosnovnejši predstavnik privatnih polnilih postaj je kar električna polnilnica, vgrajena v polnilni kabel. Na eni strani je klasičen vtikač za domačo vtičnico, na drugi priključek za v avto. Takšne rešitve uporabljajo enofazni izmenični tok, polnijo z močjo nekje do dveh kilovatov, kar je pri sodobnih električnih avtomobilih bolj zasilna rešitev.

Druga stopnja rešitev za dom so polnilne postaje, ki jih pritrdimo na steno, vanje pa dovajamo izmenični eno- ali trifazni tok. Zmorejo moči od treh (enofazne) do 11 ali 22 kilovatov (trifazne). Slednje so skoraj enakovredne javnim polnilnim postajam – a seveda mora takšno moč omogočati tudi električni priključek doma.

Javne polnilnice s polnjenjem električnih avtomobilov izven domačih garaž poskrbijo za brezskrbno uporabo električnih vozil tudi na poti. Med njimi so najučinkovitejše hitre polnilne postaje z enosmernim tokom. Hitre polnilnice električni avto polnijo z močjo 50, 100 ali 150 kilovatov, počasi pa se že pojavljajo tudi 350-kilovatne polnilnice. Prednost takšnih polnilnic je v tem, da lahko povprečen baterijski sklop do zmogljivosti 80 odstotkov napolnijo v približno manj kot uri. Čas polnjenja do 100 odstotkov pa se nato precej podaljša, saj bi se ob hitrem polnjenju lahko pregrel in poškodoval baterijski sklop.

Pri nakupu električnega avtomobila je zelo pametno preveriti, kakšen polnilec za izmenični tok ima avtomobil vgrajen. Priporoča se izbira takšnega, ki ima vgrajen trifazni polnilec, saj tisti z enofaznim toliko obremenjujejo domače omrežje, da se skoraj nikoli ne morejo polniti z najvišjo deklarirano močjo, temveč z vsaj pol nižjo.

Lokacije

Zemljevid